Lymfaterapia

Lymfaterapian tavoitteena on vähentää turvotusta, lievittää kipua ja rentouttaa

FysiMedin ammattilaiset taitavat myös lymfaterapian muodot, joiden päätehtävä on imusuonten toiminnan aktivoiminen. Lymfaterapiassa otteet ovat kevyitä, tasaisia ja rytmisiä noudattaen imusuonten omaa supistustoimintaa. Imusuoniston kuljetuskykyä lisättäessä kudoksissa ja solujen välitilassa oleva nestekuorma sekä valkuaisaineet pääsevät pois ja turvotukset laskevat.

Lymfaterapiaa voidaan käyttää erillisenä hoitona tai yhdistettynä esimerkiksi fysioterapiaan. Lymfaterapiaa voidaan pitää myös ennaltaehkäisevänä terveydenhoitona, johon voi tulla ilman lääkärin lähetettä. Hoitokohteena voivat tällöin olla muun muassa eri syistä johtuvat posttraumaattiset ja postoperatiiviset turvotukset, pitkälle edennyt laskimovajaatoiminta ja laskimoperäinen säärihaava, lipödeeman eri muodot, tulehdukselliset reumasairaudet, fibromyalgia ja neuraalikudoksen ärsytystilat. Hoitoon kuuluu tarvittaessa kompressiosidokset, liikehoito ja ihonhoito.

KELA:n korvauksen voi saada lääkärin määräämästä lymfaterapiasta rintasyöpäleikkauksen tai muun laajan kirurgisen toimenpiteen yhteydessä, sekä sädehoidon (nivustaive, lantio, kainalo), kroonisen infektion ja synnynnäisen imusuoniston kehityshäiriön hoidossa.

Lymfaterapia vaatii kohtalaisen pitkiä hoitoaikoja ja -jaksoja. Terapian kestoon ja terapiatiheyteen vaikuttaa muun muassa sairaus tai vamma, asiakkaan ikä, yleiskunto sekä hoitoalueen laajuus. Keskimääräinen hoitoaika on yksi tunti.

Manuaalisen lymfaterapian toteuttajaksi hyväksytään fysioterapeutti tai sairaanhoitaja eli laillistettu ammatti-henkilö, jolle Terveydenhuollon oikeusturvakeskus on myöntänyt ammatinharjoittamisoikeuden ja joka on lisäksi suorittanut hyväksytyn lymfaterapiakoulutuksen Suomessa tai ulkomailla.